To πρωτάθλημα των τραυματισμών 2015-16

To πρωτάθλημα των τραυματισμών 2015-16
Μαΐου 11, 2016 upgrade_admin

Ενώ ο κανονικός γύρος του πρωταθλήματος της Super League για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2015-2016) ήρθε στο τέλος του, η Εταιρεία μας (S.M.A.R.T. Physio) σας παραθέτει στατιστικά δεδομένα για ένα εξίσου ενδιαφέρον πρωτάθλημα, αυτό των τραυματισμών. Καθώς δεν πρόκειται για επιστημονική δημοσίευση, παρά για ένα ενημερωτικό κείμενο, όσοι από τους αναγνώστες επιθυμούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για τις μεθόδους επεξεργασίας των δεδομένων, παρακαλούνται να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα μας (www.smartphysio.gr). O λόγος της εν λόγω παρουσίασης έχει δύο πτυχές.
Πρωτίστως, παρατηρήσαμε στατιστικά σημαντική αύξηση τόσο των απολεσθέντων αγώνων εξαιτίας των αθλητικών κακώσεων όσο και του αριθμού των τραυματισμένων ποδοσφαιριστών εν συγκρίσει με την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο (2014-2015), περιορίζοντας δραματικά τις επιλογές των προπονητικών επιτελείων. Αναφορικά με την πρώτη μεταβλητή, υπολογίσαμε τον αριθμό των παικτών που δεν συμμετείχαν στις αποστολές των ομάδων για ιατρικούς λόγους. Έτσι, αν σε μία αγωνιστική δύο ποδοσφαιριστές είχαν προβλήματα τραυματισμών, τότε η συγκεκριμένη ομάδα χρεώνονταν δύο απολεσθέντες αγώνες για εκείνη την αγωνιστική κ.ο.κ. Ως προς τη δεύτερη μεταβλητή, υπολογίσαμε τον αριθμό των παικτών που έχασαν τουλάχιστον έναν αγώνα (δηλ. τουλάχιστον επτά προπονητικές ημέρες). Τα δεδομένα παρουσιάζονται στα Γραφήματα 1 & 2 για τη φετινή περίοδο, ενώ αντίστοιχοι τρόποι παρουσίασης των τραυματισμών χρησιμοποιούνται σε προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης. Βρέθηκε πως ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν χειρότερος στην τελική κατάταξη όχι μόνο τη σεζόν 2015-2016, αλλά και την αντίστοιχη περσινή με σημαντικά μειωμένο, ωστόσο, αριθμό χαμένων παιχνιδιών (περίοδος 2014-2015 / Αγώνες που χάθηκαν λόγω τραυματισμών: Π.Α.Ο.Κ. 64, Ολυμπιακός 64, Ξάνθη 35 & Αριθμός ποδοσφαιριστών που τραυματίστηκαν ανά ομάδα: Π.Α.Ο.Κ. 16, Ολυμπιακός 11, Π.Α.Ο. 9).

Γράφημα 1. Αγώνες που χάθηκαν λόγω τραυματισμών (2015-2016)
Total Games Lost

Γράφημα 2. Αριθμός ποδοσφαιριστών που τραυματίστηκαν ανά ομάδα (2015-2016)
Number of players missed at least 1 game

Επιπροσθέτως, την τελευταία πενταετία έχουν δημοσιευτεί ερευνητικά δεδομένα από ευρωπαϊκά και μη πρωταθλήματα που αποδεικνύουν άμεση συσχέτιση των τραυματισμών με τη βαθμολογική συγκομιδή των ομάδων, αλλά και την επίτευξη των αγωνιστικών στόχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πρωτάθλημα της Premier League, που την περίοδο 2014-2015 η ομάδα της Chelsea ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια έχοντας ταυτόχρονα το μικρότερο αριθμό τραυματισμών, ενώ την τρέχουσα σεζόν η ομάδα της Leicester είναι δεύτερη καλύτερη και πήρε τελικώς τον τίτλο. Πραγματοποιώντας συσχετίσεις μεταξύ των υπό μελέτη μεταβλητών με αντίστοιχες βαθμολογικού ενδιαφέροντος για το ελληνικό πρωτάθλημα και τις δύο χρονιές, βρήκαμε στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις των απολεσθέντων αγώνων τόσο με τον αριθμό των νικών όσο και με τον αντίστοιχο των ισοπαλιών. Πιο συγκεκριμένα, ομάδες με υψηλό αριθμό χαμένων αγώνων λόγω τραυματισμών σημείωσαν λιγότερες νίκες, αλλά και περισσότερες ισοπαλίες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, παρατηρούμε ομάδες με υψηλό προϋπολογισμό για το ελληνικό πρωτάθλημα, όπως ο Π.Α.Ο.Κ. και η Βέροια – σε σύγκριση με ομάδες του ιδίου βεληνεκούς – να βγαίνουν εκτός στόχων, σε αντιπαράθεση με ομάδες, όπως ο Πανιώνιος και ο Π.Α.Σ. Γιάννινα να θέτουν ως αρχική επιτυχία την παραμονή στην κατηγορία, αλλά να καταφέρνουν τελικά να πλασαριστούν αρκετά ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα.
Επισημαίνουμε για ακόμη μία φορά πως σκοπός της παρούσας παρουσίασης είναι η ενημέρωση του κόσμου και των υπευθύνων των ομάδων για τη σημαντικότητα της αθλητικής αποκατάστασης στην εκ των έσω αναβάθμιση των Π.Α.Ε. παρουσιάζοντας τα αριθμητικά δεδομένα. Είναι εκτός σκοπού η αναφορά στις αιτίες του υψηλού αριθμού των τραυματισμών των ελληνικών ομάδων σε ένα ούτως ή άλλως περιορισμένων αγωνιστικών απαιτήσεων πρωτάθλημα σε σχέση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Αφήνουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για ένα οπωσδήποτε πολυπαραγοντικό ζήτημα.